, , , , , , ,

Kitap Yorumu:ÜST KATTAKİ DELİ KADIN // CATHERİNE LOWELL (Serpil KIR)

ÜST KATTAKİ DELİ KADIN // CATHERİNE LOWELL
Kitap Yorumu ve TANITIM



Brontë kardeşler deyince aklınıza ne geliyor? 
Charlotte Brontë'den Jane Eyre, Emily Brontë'den Uğultulu Tepeler ve Anne Brontë'den de Agnes Grey kitapları mı? Kesinlikle evet. O zaman bir de yanına Catherine Lowell'den Üst Kattaki Deli Kadın kitabını ve yazarını ekleyelim lütfen, çünkü bundan sonra şahsen benim aklıma bu kitap da gelecek.

Kitabın konusuna değinmeden önce anlatmak istediğim epeyce şey var. Brontë kardeşlerin hayatlarını hiç merak etmişmiydiniz? Açıkçası ben etmemiştim. Ta ki bu kitabı okuyana kadar. Hatta Jane Eyre'i defalarca izlemiş, Uğultulu Tepeleri de bir kez okumuş olmama rağmen onlar benim için sadece "YAZAR" dı.
Charlotte Brontë, güçlü, dik kafalı, hayranlık uyandıran ve ailenin girşimcisi. Kısaca tam bir on dokuzuncu yüzyıl cadısı. Jane Eyre en büyük eseri. 
İkinci kızkardeş Emily Brontë, tutkulu, vahşi ve hayalperestti. İngilterenin fırtınalı kırlarında atıldığı maceralarda sırılsıklam olmuş etekliğiyle bir kadın kahramandı.
Ve son kardeş Anne Brontë, Unutulmuş son Brontë. En gençleri, başarısız sosyal reformcu,yumuşak başlı, ahlaklı olanları. Edebiyat sitelerine girmeyi başaramayan Agnes Grey'in yazarı. Kendisinden kat be kat yetenekli kardeşlerinin gölgesinde kalan Brontë.  Bir diğer tabirle ezik.



&&&&&&&&

İşte bu kardeşler on dokuzuncu yüzyıla damgasına vurun Brontë Kardeşler. Her biri kendi gücünü göstermeye uğraşmış ve içlerinden bir tek Anne başarılı olamamış. Bulunduğumuz zamanda hayatımıza yer yer dahil ettiğimiz halde, yaşanmışlıklarına dair  bilgimiz deve de kulak gibi birşey.
Catherine Lowell'de bizleri Brontë ailesinin hayatını, etkilendiği Heathcliff'dan aldığı ilhamla kurguları birleştirir ve ortaya Üst Kattaki Deli Kadın çıkar.

&&&&&&&&

Brontë ailesinin günümüze uzanan sondan bir önceki varisi Tristan Whipple. Hayatının tamamını Brontë kardeşler üzerine incelemeler yaparak ve yazılar yazarak geçirir. Kızı Samantha Whipple de babasının izinde gitmeye karar verir. Teee Amerika'dan İngiltere Oxford'a Edebiyat üzerine okumak için gelir. Elbette ne geçmiş ne de gelecekte yaşanilacak olanlar peşini bırakmaz.  Babasından ona kalan tek  KAYIP BRONTË MİRASI. Ne olduğuna dair hiçbir bilgisi yok. Yine babasının bıraktığı ve şans eseri Samantha'nın bulduğu ipuçlarını takip ederek,  herkesin peşine düştüğü kayıpları bulma derdine düşmüştür. Ve bu yolda istemeden de olsa ona yardım eden, soğuk yüzlü Profesör James Timothy Orville'dir.

Samantha ile girdikleri Edebiyat düellosu okuması en keyifli olanlardı. Biraz da Amerika'dan gelmiş olması ve düz cevaplılığı Edebiyat'a olan bakış açılarnın farklılığı gözlerini korkutsa da ortada bunması gereken bir miras var. Tecrübenin İhtarları ile başlayan miras, Anne Brontë'nin odasına kapanıp yazdığı günlüğün nerede olduğunu çözmeye kadar gider...

&&&&&&&&

Kitap her yönü ile okunması gereken ve sizleri peşinde Brontë kardeşleri anlamak için ufacık bir araştırma yapmaya kadar götürecek...

Merakla okunan bir kitap, kesinlikle TAVSİYE EDERİM.



TANITIM BÜLTENİ


Tarihteki tüm hikâyeler, içinde bizim için değerli olan bir hazine saklar ve onu okuyan kişide asla silemeyeceği derin bir iz bırakırlar.

Babasını trajik bir şekilde kaybeden, ünlü Brontë Kardeşlerin yaşayan son akrabası Samantha Whipple da işte böyle bir hikâyenin peşindeydi.  Edebiyat tarihindeki en ünlü kadınlardan üçüyle akraba olduğundan herkes, Samantha’ya gizli ve muazzam bir miras kaldığına inanıyordu. Fakat Samantha, tüm hayatını kitaplara ve edebiyata adayan tatlı kaçık babasının, büyük bir hazine falan saklamadığından emindi. Onun tek istediği, babasının hatıralarını sonsuza dek yaşatacak olan bir hikâye yazabilmekti.

Babasının son isteğini yerine getirmek üzere Oxford Üniversitesi’ne gittiğindeyse her şey bir anda değişti. Babasına ait kayıp kitaplar ve el yazısıyla yazılmış notlar, gizemli bir şekilde kapısında belirmeye başlamıştı. Samantha artık, yakışıklı olduğu kadar kibirli profesörü Orville’in de yardımıyla aile sırlarıyla dolu bu edebi bulmacayı çözmek zorundaydı.

Uğultulu Tepeler, Jane Eyre ve daha birçok edebi başyapıtın izinde soluk soluğa okuyacağınız bir macera… Catherine Lowell’ın usta kaleminde hayat bulan Üst Kattaki Deli Kadın, sizi gizem, aşk ve edebiyat kokan satırlarda, unutulmaz bir gezintiye çıkmaya davet ediyor.


SATIN ALMAK İSTERSENİZ


 D&R


Okumak İptiladır Müptelalara Selam Olsun...